Часто в магазинах можна купити не найсмачніші помідори. Дуже неприємний сюрприз можна знайти лише тоді, коли почнеш їх різати. Білі прожилки не завжди можуть псувати вигляд, а й впливають на смак помідора. Ми спробуємо самостійно розібратися, чому таке буває.
Для експерименту я взяла кілька видів помідорів зі своєї теплиці. Усі вони росли за однакових умов. Клімат був цього року вкрай дивний – спекотні дні та холодні ночі.
Усі вони ранні. Поливались вони теж усі разом, так само як і отримували достатньо сонця. На всіх кущах одночасно було видалено зайве листя. Загалом, в експерименті беру участь помідори, які були повністю в однакових умовах.
Контрольний сорт був «Волгоградський скоростиглий 323», він відомий нам уже давно, бо вивели його ще 1973 року.
Усі помідори я акуратно розрізала та перевірила їх зсередини. І такі результати я отримала.
Першим обговоримо сорт «Бобрин». У нього є прожилки, але вони м’які. З помідора вони не витягуються.
Далі йде «Рожевий фрегат». У нього прожилки виявилися найпомітніші і найтвердіші. Але все ж таки це краще, ніж магазинні. Коли я спробувала забрати серединку, то помітила тверду частинку, яка дуже схожа на продовження гілки з куща помідора.
У «Вівіпарію» прожилок не було зовсім. Були лише білі смужки, які не відображаються на смакових властивостях. До речі, смак у них найприємніший, такий, як і має бути у помідорів.
Ну і останній сорт «Волгоградський» теж без прожилок. У нього просто білі ниточки, які на смак не впливають. Тут дуже чітко видно, що насіння дуже добре прикріплене і знаходиться в так званій плаценті. А в покупних помідорах це дуже тверда і смокче несмачна частина.
Тому давайте підіб’ємо підсумки нашого експерименту.
Рожевий фрегат виявився тим сортом, який містить такі прожилки. Якщо помідор здоровий, то ці жилки свідчать про те, що даний виведений сорт пристосований до тривалого терміну зберігання та транспортування, коли він не пошкодиться.
Наступний сорт, який опинився на другому місці. Він значно кращий за магазинні помідори. Але на упаковці все написано, бо скаржитися немає сенсу.
Можливо, ці світлі прожилки з’являються в результаті на плід якихось хімікатів, які прискорюють зростання помідора. Це трапляється тому, що м’якоть дозріла, а решта – ні. Тому «плацента»
Що робити, якщо ви не хочете їсти погані помідори?
Не варто купувати ранні помідори. Потрібно розуміти, що їх обов’язково чимось напихали, щоб швидше відправити на продаж. Якщо ви звернете увагу на помідори, які продають під кінець літа, то помітите, що таких прожилок вони майже не мають.
Уважно читати, що написано на упаковці насіння. Не беріть сорти, які призначені для транспортування.
Поливайте свої помідори регулярно та стежте за кліматом. Якщо умови будуть не дуже сприятливими для них, то відповідно жилки з’являтимуться.
Але в будь-якому випадку, якщо ви вирощували їх самостійно, вони автоматично стають безпечними.
👉👉Підпишіться на наш 👉телеграм 👈, щоб першим дізнатися всі новини❗️❗️❗️